Dieta MIND Co jeść dla mózgu?
Dietetyk, pani Miriam Cieślar-Gajdzica, przeprowadziła bardzo ciekawy wykład na temat diety wspierającej pracę mózgu, połączony z warsztatami w klasach 3ab i 2a, w ramach lekcji biologii z p. Anetą Słowieną-Jurczok.
Dieta MIND to mieszanka diety śródziemnomorskiej i DASH, a w jej skład wchodzą głównie warzywa liściaste, ryby, orzechy, jagody, fasola i produkty pełnoziarniste. Konieczne jest również ograniczenie spożycia potraw smażonych, fast foodów, słodyczy i ciastek. A wszystko po to, aby poprawić pamięć i koncentrację, a tym samym zapobiec chorobom, takim jak Alzheimer czy zaburzenia poznawcze. W oparciu o zalecane produkty i składniki diety młodzież przygotowała zbilansowany posiłek. Pani Miriam serdecznie dziękujemy, gdyż było to dla nas bardzo wartościowe spotkanie.